Skip to content Skip to footer

Agaliu

100% macabeu (DO Costers del Segre)

https://www.instagram.com/olivera_coop/

Categoria: Etiqueta: Product ID: 21644

Descripció

– Vi blanc ecològic elaborat pel projecte cooperatiu L’Olivera, que té dos epicentres: Vallbona de les Monges (Lleida) i Can Calopa (Collserola).

– Juntament amb les activitats productives, L’Olivera desenvolupa la seva tasca amb l’objectiu d’afavorir la promoció personal i la integració social de persones amb discapacitat, desenvolupant eines assistencials, terapèutiques i educatives en un espai inclusiu de vida i treball.

– Està en l’ADN de L’Olivera la voluntat de viure amb una visió transversal que faci compatible la inclusió social amb l’elaboració de productes d’origen i d’alta qualitat.

– ‘Agaliu’ és una paraula antiga del català nord-occidental que vol dir ‘esperança’, ‘confiança de poder satisfer un desig’, el desig de buscar noves expressions amb una varietat històrica com la macabeu per tal de reivindicar-la.

– El 65% del most fa la criança amb les mares del vi durant 6-8 mesos, amb ‘battonage’ setmanal per augmentar-ne el volum en boca. Una altra proporció del most, del 25%, fa una criança de dos mesos en dipòsit de ciment, buscant un perfil més tensionat, més volum en boca i una aroma fresca sense la intervenció de la fusta. Finalment, un 6% del most ha estat dos mesos en àmfora de gres, per donar-li més complexitat en les aromes i més intensitat en boca, i un 4% del vi fermenta en inoxidable per tal d’aportar frescor al cupatge final.

– Color groc palla. Nas intens, amb aromes de fruita fresca i cítrics i una presència de fruita blanca (pera, poma). Subtil i elegant, hi sobresurten també notes
florals, de flors blanques i flor de taronger, i un punt de mel. En boca és fi i equilibrat, amb una bona acidesa que li dona persistència.

Vam presentar aquest vi en un tast amb Enric Santisteban, cap de l’àrea de vins del Museu de les Cultures del Vi de Catalunya (Vinseum), en què vam traslladar a un restaurant de Barcelona un bocí de l’excel·lència de la carta de vins de La Taverna del Vinseum (el bar de vins del museu), guardonat recentment amb el premi Cartaví a la millor carta de vins de Catalunya en la categoria de ‘winebar’ 

Disponible a copes a la carta efímera del restaurant Casa Ràfols del 17 de juny al 31 de juliol del 2025

Si vols estar al dia sobre els propers tastos, subscriu-te gratis a la newsletter aquí