Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Tastavins 2023: a la recerca de la identitat de la DO Penedès

En la 57a edició del Concurs Tastavins de la DO Penedès, celebrat el 12 de maig del 2023 a Vilafranca del Penedès, van guanyar la medalla d’or en les categories de millor vi blanc, millor vi rosat, millor vi negre i millor vi negre amb criança quatre vins elaborats amb varietats foranes. Un palmarès molt eloqüent i que il·lustra a la perfecció el que assenyalaven els experts que integraven el panell de tastadors en un vídeo previ a la publicació dels premis en què se’ls preguntava com definirien un vi Penedès. La majoria coincidien a afirmar que hi ha molta feina a fer en aquest sentit: 

Anna Casabona: «No, no m’hi atreviria [a definir un vi Penedès]. Ho dic clar, no? És difícil definir un estil.»  

César Cánovas: «És gairebé impossible. I aquesta és la feina que ens queda, definir què és un vi Penedès. Quan penses en vi Penedès, pot ser qualsevol cosa. Per tant, aquí tenim feina a fer. El nivell és bo, perquè tenim vinya, perquè tenim gent amb talent, però ens falta definir-ho.» 

Xavier Bassa: «El problema del Penedès és que durant molts anys ha tingut molta varietat de varietats, molta varietat de vins, i hi havia poca identitat. Ara s’està anant una mica cap a varietats més tradicionals, les que hi havia hagut sempre; treballar-les bé, treballar-les com a monovarietal, per donar una identitat i una singularitat al que s’està fent a la zona.» 

Vista la llista de referències guardonades enguany, queda clar que hi ha molt camí per recórrer. Des de La Baula hi posarem el nostre gra de sorra reivindicant els xarel·los, les malvasies, les parellades, els sumolls i totes les varietats que defineixen un ADN Penedès encara en construcció però amb moltes coses a dir.

El vídeo sencer, aquí: 

https://www.instagram.com/reel/Cr_iZrxxdzQ/?igshid=MTc4MmM1YmI2Ng== 

Comentar