El 26 de maig passat (un mes després de la data prevista perquè va coincidir amb l’apagada elèctrica general), es van entregar al Palau Reial de Pedralbes de Barcelona els premis de l’onzena edició del concurs Cartaví, una gran iniciativa organitzada per l’Associació Vinícola Catalana amb el suport de l’Incavi, amb l’objectiu de «distingir els restaurants de Catalunya que realitzen dia a dia una àrdua defensa i promoció dels nostres vins, […] amb la pretensió de fomentar-ne la presència a les cartes dels restaurants ubicats a Catalunya, així com de promocionar-ne el coneixement tant entre els professionals de la restauració i la sommelieria com entre els consumidors», tal com descriuen en el seu web.
La cara d’aquesta edició va ser sens dubte La Taverna del Vinseum, amb el sommelier Enric Santisteban al capdavant, que va estrenar la nova categoria de ‘wine bar’ rebent un merescut reconeixement a quatre anys de feina en què ha liderat un salt qualitatiu i quantitatiu en la carta d’aquest bar de vins inserit en les instal·lacions del Museu de les Cultures del Vi de Catalunya, amb un centenar de referències a copes i especial sensibilitat pels petits projectes del Penedès. Santisteban va ser l’últim convidat de la tercera temporada de La Baula, tres setmanes després de rebre el premi, i amb la seva complicitat vam poder portar un bocí de l’excel·lència d’aquesta carta a un restaurant de Barcelona (vegeu la selecció de vins clicant aquí).
I és que precisament Barcelona ciutat va ser la creu d’aquests premis, ja que hi va quedar deserta la categoria B (restaurants amb un tiquet mitjà de fins a 35 euros, vi a part): el jurat va considerar que cap carta de vins de la capital del país estava a l’altura del concurs pel que fa a presència de vi català. Això ens ha de preocupar, i molt, sobretot en un any en què Catalunya és regió mundial de la gastronomia, i no fa més que justificar la raó de ser d’iniciatives com La Baula i la necessitat que se centrin majoritàriament en Barcelona, on encara hi ha molta feina per fer en aquest sentit.
En l’acte de lliurament dels guardons, el conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Òscar Ordeig, va remarcar que «no s’entén la cuina catalana sense la cultura del vi» i que «gran part de l’èxit del sector vitivinícola passa per aquesta aliança amb la nostra gastronomia i amb la nostra restauració». Des de La Baula no podem estar-hi més d’acord, però una manera de fer cristal·litzar aquest discurs seria dotar econòmicament els premis Cartaví (ara els guanyadors reben zero euros) perquè fossin una eina més potent i més restauradors trobessin un al·licient per participar-hi.
En aquesta edició hi han participat 94 restaurants en l’àmbit de tot Catalunya i 9 bars de vins, amb un total de 30 establiments semifinalistes. Tot seguit, la llista completa de guardonats. Enhorabona!
Categoria ‘wine bar’ – novetat d’aquest any
La Taverna del Vinseum (Vilafranca del Penedès)
Categoria A – tiquet mitjà de més de 35 euros, vi a part
– Barcelona ciutat: Quirat
– Demarcació de Barcelona: El Cel de les Oques (Terrassa)
– Demarcació de Girona: Entre Dos Mons (Palamós)
– Demarcació de Lleida: Ferreruela (Lleida)
– Demarcació de Tarragona: Brichs (Falset)
Categoria B – tiquet mitjà de fins a 35 euros, vi a part
– Barcelona ciutat: categoria deserta
– Demarcació de Barcelona: Manny Gastrobar (Vilafranca del Penedès)
– Demarcació de Girona: Samuga (Sant Llorenç de la Muga)
– Demarcació de Lleida: Celler del Roser (Lleida)
– Demarcació de Tarragona: L’Original Experiències Gastronòmiques (Cambrils)


1 Comentari