Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

«Digue’m quina carta de vins tens i et diré quin restaurant ets»

Gran radiografia de les cartes de vins a Catalunya la que signa Pep Antoni Roig a ElNacional.cat. El panorama desolador que hi descriu pel que fa a presència de vi català als bars i restaurants del país és justament el que des de La Baula fa temps que detectem i aspirem a capgirar aportant-hi el nostre gra de sorra:

“Catalunya és un país desgraciadament de contrastos i passem, sovint, de les cartes de vins densíssimes de 18 pàgines a les pissarres de vins a copes on amb prou feines hi ha referències de vins d’aquí. És com si no pogués existir un terme mitjà, segurament perquè els distribuïdors amb cartera nacional tenen més poder i presència que els dels petits cellers catalans que mai no trobes al bar de la cantonada; per això, a Vic és més fàcil demanar una copa d’un Viña Pomal Reserva negre de torn que no pas d’un, què sé jo, Finca Olivardots Vermell. Algú, però, s’imagina una carta de vins d’algun restaurant de Bordeus plena de pinot noirs de la Borgonya o rieslings d’Alsàcia i sense gairebé cap bon merlot que expressi la màgia de Pomerol? Això, per desgràcia, passa encara sovint en alguns restaurants de Catalunya, on els vins de La Rioja, la Ribera del Duero o les Rías Baixas tenen més protagonisme que els vins fets a Costers del Segre o la Terra Alta, per posar dos exemples al vol.”

“Tot això que acabo d’explicar […] té un objectiu claríssim: fer que en aquest país de vi la gent no hagi de donar el partit per perdut i beure cervesa per incompareixença del rival. És a dir, per absència d’una bona carta de vins al bar o restaurant. No es tracta d’una reivindicació hedonista, sinó sobretot social i econòmica, ja que d’això depenen molts dels nostres pagesos i moltes de les nostres petites empreses que no es poden permetre anuncis amb la Bad Gyal per promocionar-se. Per més bons vins que tinguem a casa, serà difícil que la gent els begui si a les cartes de vins no hi són.”

L’article sencer, aquí:
https://www.elnacional.cat/ca/gourmeteria/carta-vins-restaurant_1039914_102.html

Comentar