Descripció
– El vi novell és el primer a sortir al mercat després de la verema i està pensat per ser gaudit jove. De fet és l’únic que es consumeix el mateix any que s’ha collit el raïm.
– Una mica d’història (podeu veure la font i ampliar la info clicant aquí):
La tradició del vi novell és molt antiga. Ja a l’edat mitjana el novell era molt esperat, ja que portava alegria i substituïa el vi avinagrat que quedava a les botes. A l’antiga Grècia i a l’antiga Roma també celebraven l’arribada del vi nou amb festes paganes que tenien lloc a l’octubre o al novembre.
Amb el cristianisme, les tradicions paganes es van transformar en festes religioses vinculades a sants. A Catalunya, la festa d’encetar el vi nou es va dedicar a Sant Martí. És per això que encara ara el vi novell surt al mercat cada 11 de novembre: “Per Sant Martí, mata el porc i enceta el vi”
Els avis i besavis encara recorden l’època en què s’obrien les botes de vi novell. L’amo del celler hi convidava amics, familiars i altres vinaters per reunir-se i tastar el vi nou. Primer es procedia a tatxolinar la bota (fer-li un forat per on rajava un filet de vi nou i així poder-lo tastar). Quan ja es tenia clar quina era la bota que contenia el millor vi novell, es passava a aixetonar la bota (posar-hi una aixeta), tot i que també es feia ús del terme espinjolar.
I és que obrir les botes era inaugurar una festa amb majúscules. Un moment solemne en què calia donar les gràcies a qui fos per haver tancat el cicle vinícola i haver-ne pogut encetar un de nou.
– El celler Masroig organitza cada any un concurs per al disseny de l’etiqueta del vi novell. Enguany l’etiqueta guanyadora centra el concepte en el patrimoni i l’emoció del vi novell: el moment en què el poble es reuneix per celebrar primer vi de la temporada.
– Color robí intens i brillant. En nas és pura fruita vermella amb notes làctiques. Molt llaminer i fresc al paladar, viu i vibrant.
– Com la majoria de vins novells, està elaborat mitjançant una tècnica anomenada maceració carbònica (els grans de raïm fermenten sencers a temperatures altes sense oxigen) i és habitual trobar-hi restes d’aquesta peculiar fermentació en forma de petites bombolles (gas carbònic residual) que provoquen un lleuger formigueig al paladar i augmenten la sensació de frescor. Ideal per beure amb porró!!
Vam presentar aquest vi en un tast en col·laboració amb Salvador Garcia-Arbós en què vam reivindicar el valor social del porró.
Disponible a la carta efímera de la bodega Cal Pep de Gràcia del 20 de novembre del 2025 al 31 de gener del 2026 (per ampolla, a copes o amb porró!)
Si vols rebre info sobre els propers esdeveniments, subscriu-te gratis a la newsletter aquí



La Baula –
Novembre és temps de vi novell! Una tradició històrica que cal reivindicar