Skip to content Skip to footer

Vi Novell

(1 ressenya de client)

Garnatxa negra i carinyena negra (DO Montsant)

https://www.instagram.com/cellermasroig/

Categories: , , , , Etiqueta: Product ID: 21738

Descripció

– El vi novell és el primer a sortir al mercat després de la verema i està pensat per ser gaudit jove. De fet és l’únic que es consumeix el mateix any que s’ha collit el raïm.

– Una mica d’història (podeu veure la font i ampliar la info clicant aquí):

La tradició del vi novell és molt antiga. Ja a l’edat mitjana el novell era molt esperat, ja que portava alegria i substituïa el vi avinagrat que quedava a les botes. A l’antiga Grècia i a l’antiga Roma també celebraven l’arribada del vi nou amb festes paganes que tenien lloc a l’octubre o al novembre. 

Amb el cristianisme, les tradicions paganes es van transformar en festes religioses vinculades a sants. A Catalunya, la festa d’encetar el vi nou es va dedicar a Sant Martí. És per això que encara ara el vi novell surt al mercat cada 11 de novembre: “Per Sant Martí, mata el porc i enceta el vi”  

Els avis i besavis encara recorden l’època en què s’obrien les botes de vi novell. L’amo del celler hi convidava amics, familiars i altres vinaters per reunir-se i tastar el vi nou. Primer es procedia a tatxolinar la bota (fer-li un forat per on rajava un filet de vi nou i així poder-lo tastar). Quan ja es tenia clar quina era la bota que contenia el millor vi novell, es passava a aixetonar la bota (posar-hi una aixeta), tot i que també es feia ús del terme espinjolar.

I és que obrir les botes era inaugurar una festa amb majúscules. Un moment solemne en què calia donar les gràcies a qui fos per haver tancat el cicle vinícola i haver-ne pogut encetar un de nou.

– El celler Masroig organitza cada any un concurs per al disseny de l’etiqueta del vi novell. Enguany l’etiqueta guanyadora centra el concepte en el patrimoni i l’emoció del vi novell: el moment en què el poble es reuneix per celebrar primer vi de la temporada.

– Color robí intens i brillant. En nas és pura fruita vermella amb notes làctiques. Molt llaminer i fresc al paladar, viu i vibrant.

– Com la majoria de vins novells, està elaborat mitjançant una tècnica anomenada maceració carbònica (els grans de raïm fermenten sencers a temperatures altes sense oxigen) i és habitual trobar-hi restes d’aquesta peculiar fermentació en forma de petites bombolles (gas carbònic residual) que provoquen un lleuger formigueig al paladar i augmenten la sensació de frescor. Ideal per beure amb porró!!

Vam presentar aquest vi en un tast en col·laboració amb Salvador Garcia-Arbós en què vam reivindicar el valor social del porró.

Disponible a la carta efímera de la bodega Cal Pep de Gràcia del 20 de novembre del 2025 al 31 de gener del 2026 (per ampolla, a copes o amb porró!)

Si vols rebre info sobre els propers esdeveniments, subscriu-te gratis a la newsletter aquí

 

1 ressenya per Vi Novell

  1. La Baula

    La Baula

    Novembre és temps de vi novell! Una tradició històrica que cal reivindicar

Afegeix una ressenya

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *