Descripció
– La Vinyeta (Mollet de Peralada) és una petita explotació de vinya, olivera i bestiar amb esperit jove, fruit de l’esforç i les il·lusions d’en Josep i la Marta. Amb el temps, han recuperat el model de les antigues masies: els cultius conviuen en harmonia amb el bestiar. Les gallines es mengen les restes del raïm premsat; les ovelles pasturen les vinyes, les fertilitzen i ajuden en el control de l’herba; les abelles fomenten la biodiversitat i certifiquen el treball ecològic…
– La producció de vi es complementa amb altres productes com la mel, els ous, l’oli i el formatge (fan servir el xerigot com a fungicida per a la vinya).
– Aquest vi és fruit d’un projecte solidari (nascut el 2018) del celler La Vinyeta en col·laboració amb la Fundació Mona, una entitat única a Europa que es dedica al rescat i a la rehabilitació de ximpanzés i macacos, sovint vellets, que han estat artistes de circ, de cinema, de televisió, models de publicitat o fins i tot mascotes, un maltractament invisible fins fa poc en la nostra societat. Molts han viscut llargs anys en absoluta solitud i terribles condicions. La fundació els proporciona una llar on es recuperen vivint en família amb els seus congèneres en un entorn natural, i els dona així aquesta segona oportunitat que tant es mereixen de tenir una vida més digna i lliure de patiment.
– Si la Fundació Mona recupera primats, La Vinyeta recupera varietats: aquest vi està elaborat amb monestrell, una varietat històrica a l’Empordà però alhora minoritària.
– Es tracta d’un vi ecològic, vegà i amb molta ànima que contribueix a la promoció i difusió de la feina realitzada per la Fundació Mona. A les etiquetes es mostren els veritables protagonistes d’aquesta història: els diferents ximpanzés i macacos de la fundació. Cada anyada dedica l’etiqueta a un primat diferent. Bona part dels diners que es paguen per cada ampolla van destinats a aquesta fundació.
– Producció de 6.500 ampolles. Verema manual.
– Criança parcial en botes usades i en dipòsits de formigó (2-3 setmanes). Suro natural.
– Als ulls, color cirera. En nas, fruita negra, mores, figues i records d’eucaliptus i regalèssia.
– En boca és fresc, amb tanins suaus i molta fruita. Final persistent i agradable.
Vam presentar aquest vi en un tast amb La Dama de Copas (+info aquí). El vam maridar amb el ‘rosti’ de patata i moniato
Disponible a copes a la carta efímera del restaurant Greta del 21 de febrer al 31 de març del 2025
Si vols estar al dia sobre els propers tastos, subscriu-te gratis a la newsletter aquí
La Baula –
Excel·lent relació qualitat-preu!