Skip to content Skip to footer
QUÈ ÉS

Més vi català als restaurants

LA BAULA és una iniciativa cultural per incentivar el consum de vi català als bars i restaurants, amb voluntat de donar a conèixer i reivindicar les varietats tradicionals. Es materialitza amb l’organització de tastos de vins associats a una carta efímera.
La Baula Tastos
La Baula Corporativa
COM FUNCIONA

Creació de sinergies

LA BAULA convida gent vinculada amb el sector vitivinícola a fer l’exercici de seleccionar 5 vins catalans d’acord amb la filosofia del projecte i presentar-los en un tast temàtic. Aquesta tria es traslladarà després a una carta efímera que complementarà durant un temps limitat la carta de vins del restaurant on s’hagi fet el tast.
FILOSOFIA

Més fruita, menys fusta

LA BAULA s’inspira en l’ideari de La Guia de Vins de Catalunya, que construeix el concepte de vi català sobre la base de la tipicitat de les varietats i l’absència d’aromes terciàries de la fusta. L’objectiu és reivindicar i portar als restaurants aquells vins que parlen de paisatge i de territori, aquells que busquen la màxima expressió de les varietats tradicionals, sense que res les emmascari.
Mirada

Més enllà de l’hedonisme

LA BAULA proposa al consumidor no conformar-se amb el fet que un vi sigui «bo», sinó tenir en compte altres factors a l’hora de valorar-ne la qualitat com ara la coherència amb el territori. Us convidem a mirar més enllà del pur hedonisme i a entendre el vi com l’expressió històrica i cultural del lloc on es fa.
compromís

Tots som baula

Catalunya és país de vins. Ja és hora de capgirar unes estadístiques que any rere any situen el consum de vins de casa nostra per sota del d’altres zones d’Espanya, així com per sota del consum de cervesa. En la cadena per invertir aquesta tendència, tots som una baula important i tots hi podem contribuir. Els restaurants, augmentant la presència de vi català a les cartes i els consumidors, demanant-ne i fent-ho saber quan en trobin a faltar. Aquest projecte vol ser una baula més per posar-ho fàcil als restauradors i als consumidors.
PARTICIPA-HI

Afegeix-te a la cadena

LES VARIETATS TRADICIONALS

Omple’t la copa de carinyena

Josep M. Puiggròs i Jové

“Existeixen almenys dos tipus de viticultura: la «tradicional», que […] cultiva varietats autòctones i tradicionals, i la «moderna», que treballa segons gustos globalitzats i fa servir varietats foranes […]. Les dues tipologies poden donar un bon vi, però la tradicional permet mantenir la diversitat genètica i cultural típica d’un indret i elaborar un vi propi i diferenciat dels altres. En el cas de la moderna, el producte obtingut és més homogeni i estàndard, més semblant al d’altres llocs del món”

Josep M. Puiggròs i Jové

(‘Història de les varietats de vinya autòctones i tradicionals de Catalunya’, 2022)
David Seijas

“A cada lloc del món, hem de conrear i menjar el que hi és propi. […] Quan ens referim a les varietats locals, parlem de les que històricament hi eren. […]  Això no vol dir que hàgim de demonitzar les altres varietats, però el que es vol és prestigiar el que és propi” 

David Seijas

(Diari ‘Ara’, 17/04/2021)
Jordi Alcover i Sílvia Naranjo

“La qualitat d’un producte com el vi va estretament lligada a la capacitat de transmetre un sentit identitari i d’arrelament als antecedents històrics”

Jordi Alcover i Sílvia Naranjo

(‘La Guia de vins de Catalunya’, 2020)